Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det finns inga bra argument för delat ledarskap. Det anser den avgående Vänsterpartiledaren Lars Ohly, som i en SvD-intervju på punkt efter punkt avfärdar en ny modell. Frågan om partiet ska ledas av en duo är ett ”stickspår”.
Diskussionen om Lars Ohly i januari ska efterträdas av en eller två personer är just nu het i Vänsterpartiet.
Ombuden på tidigare kongresser har – med stor majoritet – röstat nej till dubbelkommando, men modellen har på senare tid fått fler förespråkare.
Lars Ohly själv har sagt att han är ”väldigt tveksam” till delat ledarskap.
– Men jag ska fortsätta att föra den debatten tillsammans med mina kamrater i Vänsterpartiet, har han meddelat.

Lars Ohly (V)

Nu sätter den avgående V-ledaren ned foten. Han är motståndare till att det egna partiet, precis som Miljöpartiet, ska ha en duo i toppen.
– Jag har lyssnat på de argument som finns, och inte hittat några argument för delat ledarskap som jag tycker håller, säger Lars Ohly.
– Delat ledarskap är ett stickspår. Vänsterpartiets framgång ligger i att förnya vårt politiska projekt, att gå till feministisk offensiv och förnya organisationen. Det är där vi kan göra genomslag, fortsätter han.
Förespråkarna har tre skäl till att byta modell. Lars Ohly avfärdar nu samtliga:
* Minskad arbetsbelastning.
– Jag är ju den som känner till arbetsbelastningen. Jag har klarat det här tack vare att vi har haft en mer kollektiv ledning, där vi fattar beslut gemensamt, än vad jag tror att vi skulle ha haft om vi varit två språkrör, säger Lars Ohly.
Den press på tillgänglighet och att ständigt vara uppdaterad som uppdraget för med sig minskar heller inte vid ett delat ledarskap, tror han.
–  Vi har ju också en vice ordförande, som har en särställning. Man alternerar i att företräda partiet både nationellt och internationellt, även om vi inte har som tradition att ta varannan debatt.
* Ökad demokrati
– Risken med delat ledarskap är att det, till skillnad från vad förespråkarna säger, leder till mer av maktkoncentration och mindre av demokratisk och gemensam ledning, förklarar Lars Ohly.
Han tar Miljöpartiets språkrörsmodell som ett avskräckande exempel:
– Om de två är överens är de i princip omöjliga att rå på för miljöpartister som tycker annorlunda.
Lars Ohly beskriver sig som ”en röst i ett kollektiv”, vilket inte minst var en trygghet under de rödgrönas förhandlingar inför valet 2010.
– Vi var många som kunde ta åt oss äran för det som var bra, och många som kunde ta ansvaret för det som var mindre bra.
* Bättre jämställdhet
– Jag har inte hört någon som förespråkar delat ledarskap som lyfter fram två kvinnor. De som nämner namn säger först en man, och sedan är de tvungna att nämna en kvinna, för våra stadgar säger ”Minst 50 procent kvinnor på alla uppdrag”.
Att ha en man och kvinna i toppen vore ”en jätterisk”, enligt Lars Ohly.
– Vi är inte undantagna från maktstrukturer och mönster som finns i samhället. Det går inte att bortse från hur ser ut och som ett feministiskt parti borde vi inse det.
Bortsett från Peter Eriksson och Maria Wetterstrand talar Miljöpartiets språkrörskonstellationer sitt tydliga språk, enligt Lars Ohly. Det är männen som stått i förgrunden.
–  Frågar man folk på gatan så minns nog de flesta Birger Schlaug, men det är det svårt för dem att komma ihåg några kvinnor som varit språkrör, förutom Maria Wetterstrand.
Ett delat ledarskap är inget jämställdhetskrav, anser Lars Ohly.
– Om man vill föra fram feminismen ska man framför allt inrikta sig på den feministiska offensiven politiskt, och så ska man välja många kvinnor som företräder Vänsterpartiet på många nivåer. Det är att ta feminismen på allvar.

Varför tror du att den här debatten har kommit upp just nu?
– Lite grann är det så här: det har gått dåligt för Vänsterpartiet. Vi har inte vunnit regeringsmakten, vi gick inte fram som parti, Sverigedemokraterna kom in, då vill man vända på varje sten, som det heter. Man är lite vilsen och famlar efter lite vad som helst, säger Lars Ohly.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv