Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

”Äntligen”, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund om förslaget att återinföra studentexamen. Censor kan också bli en ny karriärväg för lärare, hoppas hon.

Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas riksförbund

Centerpartiets ledning vill införa en ”modern studentexamen”, med prov som rättas av utomstående examinatorer, och utbildningsminister Jan Björklund (FP) avslöjar att han tittar på frågan.

– Glädjande, det är roligt att Centerpartiet tar det här steget, och att det pågår ett arbete på departementet. Det här är precis det kvalitetsarbete som vi efterlyser, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Hon lyfter fram två fördelar med studentexamen, som avskaffades i Sverige 1968.
– Man måste komma åt betygsinflationen. En studentexamen i Sverige kan också likställas med motsvarande i andra europeiska länder.

Att bli examinator, eller censor som den externa bedömaren kallades förr, också en ny möjlighet för lärare som vill göra karriär, hoppas Metta Fjelkner.
– Det här kan vara en del i det arbete som pågår, och det är väldigt kul.

Vad säger du till dem som tycker att det är omodernt med en studentexamen?
– Det finns säkert många som säger att det här är att backa in i framtiden. Men vi är inte av den uppfattningen, utan tycker att studentexamen är en viktig kvalitetsgaranti på kunskap, säger Metta Fjelkner.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv