Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Barn som är sjuka behöver sina föräldrar. Det anser Kristdemokraterna, som är kritiska till Vänsterpartiets förslag att ensamföräldrar ska kunna anlita en barnskötare i stället för att vabba.

För att underlätta situationen för ensamstående föräldrar när barnen är sjuka föreslår Vänsterpartiet i sin kommande budgetmotion ett försök med barnomsorgsstöd i hemmet. Tanken är att en barnskötare ska ta hand om den lilla sjuklingen i familjens bostad. På så sätt skulle mamman eller pappan inte behöva stanna hemma från jobbet med tillfällig föräldrapenning.

– Jag hoppade högt när jag läste om förslaget, säger Annika Eclund, riksdagsledamot och Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson.

Annika Eclund (KD)

Barnens bästa måste stå i fokus, anser hon.

– Barn har rätt till sina föräldrar. Men Vänsterpartiet har alltid ett vuxenperspektiv, att man ska bidra till jobblinjen och stärkas på arbetsmarknaden. Det är aldrig tal om att barnen som är sjuka kanske behöver sina föräldrar.

Annika Eclund vänder sig mot V-förslaget även av andra skäl:

– Jag tycker att samhället är på väg åt fel håll, om det ska ställas krav på kommunerna att ta hand om mina sjuka barn.

Men hon hoppas att frågan om vardagspusslet finns med i Kristdemokraternas nya familjeprogram, som tas fram just nu.

– Jag skulle vilja att vi kom med förslag om hur man stärker tiden med sina barn, i stället för tvärtom, i en situation när de är sjuka, säger Annika Eclund.

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv