Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Nu inleder politikerna arbetet med att utreda friskolornas villkor. Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som hotat med bojkott, deltar.

Redan i januari meddelade utbildningsminister Jan Björklund (FP) att regeringen ska tillsätta en parlamentarisk utredning om villkoren för fristående skolor.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var emellertid inte nöjda med direktiven, och har hittills vägrat att utse de politiker som ska delta i arbetet med ett nytt regelverk.

De två oppositionspartierna har krävt ”ordentliga besked” av regeringen att deras hjärtefrågor kommer att finnas med i utredningen. Nu är Mikael Damberg (S), utbildningspolitisk talesperson, nöjd.

– Jan Björklund har intygat att alla de frågor vi har lyft, och de krav vi har på att tuffa till systemet, kommer att lyftas och tas upp i kommittén, säger han.

– Vi har också fått löften om att den viktiga frågan om meddelarfrihet kommer att hanteras av kommittén, även om regeringen också vill hantera den i ett annat sammanhang, fortsätter Mikael Damberg.

Den parlamentariska utredningen ska ledas av förre Folkpartiledaren och utbildningsministern Lars Leijonborg. I går utsåg utbildningsdepartementet de övriga ledamöterna. Socialdemokraterna representeras av Mikael Damberg och Louise Malmberg, Miljöpartiet av Mats Pertoft. Det första mötet hålls inom kort.

– Jag hoppas på snabba resultat, säger Mikael Damberg.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv