Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Inför ett särskilt föräldraavdrag för att få arbetsgivare att anställa småbarnsmammor. De föreslår Folkpartiets partistyrelse inför landsmötet.

Småbarnsföräldrar, eller de som förväntas bli småbarnsföräldrar, har sämre jobbchanser än andra, enligt Folkpartiets partistyrelse. I synnerhet mammor, som oftast stannar hemma, ”ses som mer riskfyllda att anställa”.

– Vi vet att småbarnsföräldrar, framför allt kvinnor, diskrimineras, därför att de förväntas vara borta på föräldraledighet och vab, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP).

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP)

Att ha personal frånvarande kostar pengar, både i tappat tempo och upplärningskostnader för vikarier, konstaterar FP-ledningen. Inför landsmötet, som inleds den 14 oktober, vill partistyrelsen därför utreda möjligheten ett införa ett särskilt ”föräldraavdrag”, som ska sänka arbetsgivarens kostnader för att ta in vikarier när någon anställd är hemma med barn.

– Vår utgångspunkt är att vi måste göra det mer attraktivt för arbetsgivare att också välja småbarnsföräldrar, förklarar Nyamko Sabuni.

Exakt hur systemet ska utformas måste utredas vidare, förklarar hon. Men ett alternativ är att sänka arbetsgivaravgiften för vikarier till föräldralediga, till exempel under de två-tre första månaderna.

– Staten bör kompensera för de initiala kostnaderna, säger Nyamko Sabuni.

Bland ombuden på Folkpartiets landsmöte är förslaget inte kontroversiellt, enligt jämställdhetsministern.

– Det är viktigt att alla partier försöker tänka nytt och bredare när det gäller jämställdhetsutvecklingen, men vilket stöd det finns för just vårt förslag är det för tidigt att uttala sig om.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv