Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Inför en modern studentexamen, med fristående examinatorer. Det föreslår nu Centerpartiets ledning, som på så sätt vill komma åt betygsinflationen.

Studentexamen i Sverige avskaffades 1968. Den bestod av skriftliga och muntliga prov, som genomfördes vid slutet av gymnasiets sista ring. Så kallade censorer, som ofta var professorer, hade till uppgift att godkänna eller underkänna eleverna, däremot inte att ge betyg.

Nu vill Centerpartiets ledning återinföra ”en modern studentexamen”. Förslaget är en del i partiets nya utbildningspolitik, som ska klubbas på stämman nästa vecka.

En nationell studentexamen för alla elever i gymnasiet är ett sätt att få bukt med de ojämlika studieresultaten, förklarar riksdagsledamoten Ulrika Carlsson (C), utbildningspolitisk talesperson, och den som har lett kommitténs arbete.

– Alliansregeringen har gjort mycket, men vi ser ju problemen med betygsinflation och minskad likvärdighet. Ibland skyller man det på det fria skolvalet, men det är styrsystemen som inte fungerar, säger hon.

Ulrika Carlsson (C)

En studentexamen, enligt Centerpartiets modell, innebär att eleverna, utöver dagens nationella prov, också ska ta en studentexamen, genom att avlägga särskilda prov som ”rättas och hanteras av fristående examinatorer”.

– När man har gått igenom sin gymnasieutbildning bör man få visa vad man kan, genom att i slutet av trean ha ett antal prov, till största delen skriftliga, men också med muntliga inslag, säger Ulrika Carlsson.

Proven –  i några utvalda ämnen – ska vara vägledande när elevernas slutbetyg sätts, förklarar hon.

– Läraren sätter ju betyg, men vi vill att en utomstående person ska göra en bedömning av det hela.

Vad säger du till de elever som redan i dag tycker att de har tillräckligt många prov?
– Jag ser inte det här som att det blir ännu fler prov, utan som en möjlighet att lägga upp arbetet på ett annat sätt. Man siktar mot målet, lite längre fram, i stället för att hela tiden vara på tå och prestera. Studentexamen blir en andra chans att visa vad man faktiskt kan, säger Ulrika Carlsson.

Den exakta utformningen av studentexamen behöver förstås utredas, poängterar hon, men Finland är en förebild.

– Vi vill ta ett beslut på stämman, och driva på i den här frågan. Det finns en trötthet att bara diskutera friskolor eller inte friskolor, kommunalisering eller förstatligande, när vi i stället måste hitta incitament som styr upp likvärdighet och kvalitet, säger Ulrika Carlsson.

Partistämman i Åre inleds på torsdag. På fredag ska ombiuden diskutera och fatta beslut om den framtida utbildningspolitiken diskuteras.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv