Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Även Sverigedemokraterna säger nej till höjd alkoholskatt. Det beskedet ger nu partiledaren Jimmie Åkesson till SvD:s Politik direkt. Därmed kan den rödgröna oppositionen inte tvinga fram en skattehöjning.

Jimmie Åkesson (SD)

Som SvD avslöjade i måndags har regeringen tänkt om, och avstår i budgetpropositionen från den aviserade skattehöjningen på sprit, vin och öl nästa år.

Hittills har det dock varit oklart om förslaget har stöd i riksdagen. Socialdemokraterna kommer, enligt vad SvD erfar, att föreslå höjd alkoholskatt i sitt budgetalternativ som presenteras i början av oktober. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är inne på samma linje, med hänvisning till folkhälsan.

I tisdags öppnade Per Bolund (MP), nybliven ekonomisk-politisk talesperson, för att oppositionen kan komma att ta ett initiativ i riksdagen och höja alkoholskatten – och i gengäld sänka skatten för pensionärer.

– Vi har tidigare medverkat i utskottsinitiativ, så vi får utvärdera den möjligheten, sade Per Bolund till TT.

Sverigedemokraterna, som är vågmästare, har avvaktat. Men nu ger partiledaren Jimmie Åkesson besked om att höjd skatt på alkohol inte finns med i SD:s kommande budgetmotion.

– Det är inget som vi tänker ha med. Vi är på regeringens sida, säger han.

Liksom finansminister Anders Borg (M) befarar Jimmie Åkesson att en skattehöjning på öl, vin och sprit skulle öka smugglingen.

– Många köper sin alkohol utomlands om den blir för dyr i Sverige, och då får en skattehöjning inte den effekt den borde få, förklarar han.

Däremot gör regeringen bedömningen att det går att höja skatten på tobak och snus utan att smugglingen ökar. Den frågan är fortfarande föremål för interna diskussioner i SD.

– Vi har inte riktigt landat där, men kommer nog inte att föreslå någon förändring gentemot regeringen i år, säger Jimmie Åkesson.

Men han ifrågasätter att regeringen vill höja skatten på cigaretter med 8 procent och på snus med 11 procent.

– Utifrån ett hälsoperspektiv kan jag tycka att det är lite märkligt att man höjer snusskatten mer än cigarettskatten, säger Jimmie Åkesson.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv