Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Efter självmordsattentatet i Stockholm och terrordåden i Norge får Säpo ökade anslag. Regeringen avsätter 85 miljoner kronor extra i höstbudgeten, avslöjar justitieminister Beatrice Ask (M).

Justitieminister Beatrice Ask (M)

Terrorhotet mot Sverige är förhöjt. Beredskapsnivån ligger sedan den första oktober 2010 på nivå tre på Säkerhetspolisens femgradiga skala.
Under det senaste året har Sverige, och länder i vår närhet, drabbats av ”omskakande och tragiska händelser”. Det konstaterar regeringen i den kommande höstbudgeten, och ger flera exempel: självmordsattentatet på Bryggargatan i Stockholm, bombattentatet och dödsskjutningarna i Norge samt angreppen av en beväpnad man på försvarsdepartementet i Estland.
– Dessa händelser har gjort hotet från våldsbejakande extremism, terrorism och enskilda våldsutövare mycket påtagligt. Vi känner att det finns ett behov av att ge Säpo ännu bättre förmåga till upptäckt och bedömning av hot och skydd av viktiga funktioner i samhället, säger justitieminister Beatrice Ask (M).
I budgetpropositionen, som offentliggörs den 20 september, får Säpo därför ett ökat anslag med 85 miljoner kronor för 2012. Det innebär, enligt justitiedepartementets beräkningar, att Säkerhetspolisens totala budget uppgår till drygt en miljard kronor nästa år. Från och med 2013 beräknas anslagen öka med 55 miljoner kronor.
– Man lär sig en del av sådana här hemskheter, och vi ser att det finns mer att göra, säger Beatrice Ask, som betonar att det handlar om en betydande budgetförstärkning.
– 85 miljoner är väldigt mycket pengar. Använder man dem rätt så har de stor betydelse. Det här är en viktig satsning.
De ökade anslagen ska framför allt gå till att ”förbättra Säpos förmåga att upptäcka och bedöma hot”.
– Det låter väldigt allmänt, men det handlar om ett analysarbete, att ännu bättre försöka förstå information, förklarar justitieministern.
Dessutom ska de extra pengarna användas till att:
* Utveckla Säpos förmåga att reducera hot och sårbarheter.
* Öka skyddet av vitala funktioner i samhället.
– När man har en hotbild, eller bedömer att det går att göra förbättringar i skyddet, måste man vidta åtgärder av olika slag, och det kostar också pengar.
Finns det mer att göra i terrorkampen framöver?
– Absolut, det finns det alltid. Det pågår ett viktigt arbete, där Rikspolisstyrelsen, Säpo och andra arbetar för att ytterligare bli bättre i metoderna. Jag tror att vi har en hel del att lära av de här ganska närliggande händelserna när de successivt analyseras, säger Beatrice Ask.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv