Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

SvD har talat med Miljöpartiets distriktsordförande och de flesta visar sig vara öppna för samarbete med Alliansen – antingen i riksdagen eller i fastare form i gemensam ministär – ifall SD har klarat fyraprocentsspärren och varken Alliansen eller De rödgröna får majoritet.

Peter Eriksson förnekar att det här skulle vara aktuellt. Det är riksdagsgruppen och partiledningen, inte distrikten, som avgör sådana saker, konstaterar han, och frågan finns inte på agendan.

Han säger vad han måste säga en dryg vecka före valet, men pratgladheten och öppenheten ute i landet måste komma som en kalldusch för honom – och hans samarbetspartner i S och V. OK för att partifolket tänker i den här sortens termer, OK för att de talar sinsemellan om vad man ska göra ifall…. Men att man svarar jakande på frågor om blocköverskridande samarbete när en morgontidning ringer och frågar – några dagar innan det mest laddade blockvalet i modern svensk historia ska avgöras – kan bara betyda en sak: att man har gett upp hoppet om att De rödgröna ska vinna valet och säkra en egen majoritet.

Partledningen manar till kamp. Ännu är allting möjligt. Men ute i landet hänger maskrosorna med huvudet. Ingen vet hur det går nästa söndag, men dagens besked gav inte precis förnyad kraft åt drömmen om ett rödgrönt flertal.