Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Mätningen från TV4/Novus, som publiceras i dag, är en i raden av kallduschar för De rödgröna i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet. S noterar nu sitt lägsta mätetal någonsin hos Novus med 27,3 procent. Det är hela 7,7 procentenheter sämre än valresultatet 2006, vilket betraktades som en katastrof redan det.

Valrörelsen är inte över förrän den är över och självfallet kan S ta tillbaka en del av vad man har tappat – partiet ligger något bättre till i en del andra mätningar – men det verkar utomordentligt osannolikt att man ska klara de 35 procenten från 2006. Man är tillbaka på nivåerna som rådde när förra seklet var ungt.

Samhällets allmänna utveckling talar emot en socialdemokrati som fortsätter att luta sig så tungt mot ett snabbt krympande LO och identifierar sig med centralismen och de stora kollektiven från industrisamhällets guldålder: korporatismen, landstingskolosserna, de ”kollektivanställda”, miljonprogrammet. Många människor kan nog tänka sig att stödja en kraft som är vänster även i dag, men inte om den envisas med att vara vänster på detta sepiafärgade sätt.

Jag tror att Mona Sahlin innerst inne har velat något annat, dock oklart vad, och hon har inte lyckats artikulera sin idé och vinna stöd för den. Socialdemokratin har blivit svensk politiks General Motors. Man förblir mäktig och emellanåt mäktigast, men man har tappat initiativet.