Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Privatekonomer lägger de båda valmanifesten – Det rödgröna och Alliansens – bredvid varandra och räknar pengar. Slutsats: för vanliga löntagare och pensionärer skiljer det inte speciellt mycket mellan blocken.

Men politik är inte som stillbilder utan som film. Varje läge har en förhistoria och en fortsättning. Om det hade varit rödgrön regering sedan 2006 hade De rödgröna aldrig någonsin gått till val på så låga inkomstskatter som de nu säger sig vilja ha, för de hade aldrig genomfört jobbskatteavdraget – och därmed inte heller fått i gång trycket på att sänka skatten för pensionärer.

Och på motsvarande sätt: om blocken ligger nära varandra i valrörelsen 2014 (ifall de existerar) så kommer mittpunkten i politiken att vara helt beroende av vem som regerat mellan 2010 och då. Det statiska tänkandet, hundralappsfördelandet på max ett års sikt, skapar ingen klarhet; det bara fördunklar. Jag vrider och vänder på ämnet i min krönika i dagens SvD.