Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I dag har jag tillbringat förmiddagen ute på Älvsjömässan och varit med i två paneldiskussioner om företagarnas roll i opinionsbildning och samhällsdebatt. Det blev riktigt livliga och roliga diskussioner med den oförliknelige Stig Claesson, ägare till Doxaplast i Värnamo, i huvudrollen.

Han startade Gnosjöupproret 2003 i syfte att göra någonting åt fyra problem – arvs- och gåvoskatten, 3:12-reglerna, arbetsgivarnas ansvar för tredje sjuklöneveckan och energipolitiken. I dag är arvs- och gåvoskatterna avskaffade, tredje sjuklöneveckan ett minne blott och 3:12-reglerna reformerade till det bättre. Hur många kan visa upp sådana opinionsbildningsframgångar?

Men med all respekt för Stig: det starkaste intrycket gjorde en kvinna som driver hemserviceföretag i Halmstad. Hon berättade om hur hon undersökt sina kunder och kommit fram till att inte en enda av dem kom från höginkomstområdet Tylösand ute vid havet; hennes kunder är vanligt folk som hjälper att få en smidigare vardag. Samtidigt skapar hon värdefulla jobb. Den nidbild av verksamheten som De rödgröna sprider har inget fog för sig. Hon hade bjudit lokala politiker till företaget och berättat om hur landet ligger, men vad var nu nästa steg!?

Rutavdraget har med enkla medel hjälpt till att förlösa en bransch, det har skapat nya företagare, gett jobb åt människor som annars har det svårt på arbetsmarknaden och hjälpt många att få lite mer tid över till annat än arbete borta och hemma. Att gå på mot Rut som De rödgröna utgör ett översitteri som jag tror kommer att stå dem dyrt. Vem lurade in Mona Sahlin i detta ställningstagande!?