Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Författaren Jerker Virdborg skriver om Fredrik Reinfeldt i nya numret av tidningen Vi. Han har följt med statministern på möten men också fått tillfälle tlll en intervju, där han vill veta mer om det som inte hinns med i det dagliga mediekriget: människosyn, psykologi.

Virdborg går ärligt och lyssnande till väga och lockar fram en del statsministerreflexioner om hur de vanliga debatternas och intervjuernas krav på snabbhet och exakta besked ”skalar av” politikerna och låter dem framstå som torftigare än vad de är.

”Vi är mer fullblommade än vad vi släpps fram som”, säger Reinfeldt. Det tror jag faktiskt att han har rätt i, och det skulle inte skada om fler av oss i medierna tog mod till sig och skruvade ned nyhetskraven ibland. Det kan vara värt att intervjua en politiker även om det inte presenteras en ny miljonsatsning eller en utredning till.

Samtidigt är det tankeväckande att läsa Virdborg reflektera över hur högt det är i tak i svenskt kulturliv: ”Den svenska kulturdebatten har många gånger tydliga drag av ängslig subkultur. Att jag samtalat med honom på det här sättet kommer till exempel automatiskt att leda till anklagelser om förräderi: En författare kan väl inte prata med en borgerlig politiker!”