Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

SOM-institutet presenterade sina senaste mätresultat i går. En av många undersökta variabler gäller stödet för monarkin. Ämnet är lite extra intressant för mig just nu, eftersom jag och Per Svensson ger ut en bok – Monarki vs Republik! – i dagarna.

På frågan om man vill behålla eller avskaffa monarkin fortsätter ja-sidan att dominera stort, men stödet har sjunkit en hel del sedan SOM senast ställde frågan 2003. Nu står det 56-22 i monarkins favör, sex år tidigare var det 68-15.

Intressant nog har Sifo hunnit ställa samma fråga mellan det att SOM mätte (”hösten och vintern”) och publiceringen av mätresultatet i går. I telefonintervjuer den 16-18 februari 2010 frågade Sifo för Aftonbladets räkning om de svarande vill behålla eller avskaffa monarkin i Sverige.

Resultatet? 76 procent vill behålla monarkin. Det är praktiskt taget samma tal som Sifo uppmätte i februari 2009: 75 procent. Och praktiskt taget samma som Synovate/DN fick fram i april samma vår: 74 procent.

Stödet för monarkin försvagas i SOM. Fast än så länge bara där.

Vi får se vad hur läget är när sommarens bröllop och vårens ”kärlekskris” ligger bakom oss. De statsvetare (S) som Expressen har talat med tror att den senare ska stärka monarkin. Som sagt: vi får se.