Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Miljöpartiet njuter av sina sista dagar i frihet. I dag lägger partiet fram sitt valmanifest. Här blandas kloka och mindre kloka förslag, men det kännetecknande för dokumentet är att det bara har teoretisk betydelse. Senast i början av maj är det dags att presentera vänsterblockets gemensamma ekonomiska politik, och då ska Vänsterpartiet vara med på allt som MP driver.

Men även på själva manifestdagen får MP en ovälkommen present. I dag presenterar Aftonbladet/United Minds/Cint en opinionsmätning där avståndet krymper rejält mellan blocken och MP går tillbaka.

I februari hade De rödgröna ett försprång på 8,6 procentenheter framför Alliansen. Nu är det nere i 2,6 procentenheter. Det innebär en minskning av försprånget med 70 procent. Miljöpartiet tappar 2,3 procentenheter. Det framgår inte om detta ligger inom den statistiska felmarginalen, men det verkar sannolikt.

Vad man också kan notera är att Socialdemokraterna noterar urdåliga 30,6 procent. Här är väl valrörelsens hittills mest oberättade historia, dold som den är av MP:s opinionsframgångar: Trots finanskris och arbetslöshet har Socialdemokraterna inte lyckats flytta fram sina positioner ett endaste dugg sedan katastrofvalet 2006.