Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Petter Larsson i Aftonbladet Kultur [ännu ej on line] går till angrepp på Jonas Olofssons bok Krisen i skolan, som jag skrev om i min krönika i söndags. Han kallar den för ”en av de farligaste böcker jag läst på länge”, och där har han en poäng. Boken är livsfarlig för alla skoldebattens drömmare, som tror att politik bara är att vilja.

Olofsson vill att gymnasister som vill ha en utpräglad yrkesutbildning ska få det. Sådant vill Larsson inte höras tala om, det vore att vika ned sig för marknadskrafterna. ”Vi väljer gemensamt, som samhälle, vilken skola vi vill ha”, skriver han.

Däremot har han inte mycket att säga om den fjärdedel av eleverna som i dag hoppar av och lämnar gymnasiet utan slutbetyg. Men det tycks inte vara så väsentligt. Det viktiga är visionen, inte verkligheten.