Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

”De senaste veckornas politiska debatter har stärkt Moderaterna”, skriver Novus Opinion i analysen av sin februarimätning som kom nu på morgonen. M ökar från 26,1 till 29,4 procent, vilket är statistiskt signifikant.

I dessa dagar av upphetsad rapportering om medlemsvärvningen inom M måste det vara extra uppmuntrande med en signal om att man går fram när man får chans att prata politik.

Skillnaden mellan blocken minskar från 9,9 procentenheter i januari till 4,7 procentenheter i februari. Miljöpartiet kommr ner till mänskligare 9,5 procent från 11,3 procent i januari. Den minskningen är inte statistiskt säker, men det var å andra sidan inte ökningen mellan december och januari heller. Jag vågar mig på spekulationen att det har funnits en Köpenhamnseffekt i MP-siffrorna – partiet ökar när miljön är särskilt på tapeten – som kommer att klinga av nu i vår.

En del av dessa MP-väljare måste erövras av Centern om det ska gå bra för Alliansen i höst., men tecknen på C-framgångar är än så länge mycket begränsade. I dagens mätning minskar snarare än ökar C: från 5,2 till 4,3 procent. Inte statistiskt säkerställt – men psykologiskt…..