Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet kallar förre skatteministern och moderatledaren och nuvarande riksgäldsdirektören Bo Lundgren till hedersdoktor. Motiveringen ser ut så här:

Sin mest uppmärksammade insats gjorde han som skatteminister då han fick det tidiga 1990-talets bankkris på sitt bord. Hanteringen av denna kris var enligt de flesta bedömare framgångsrik och har tjänat som föredöme i hanteringen av liknande kriser på andra håll. Bo Lundgrens erfarenheter från denna tid har gjort honom till en efterfrågad rådgivare och kommentator, nationellt och internationellt, under de senaste årens finansiella kris. Dessa erfarenheter är i hög grad relevanta för verksamheten vid Ekonomihögskolan.

Bo Lundgren rosade inte marknaden som partiledare, men hans hantering av finanskrisen vid 1990-talets början har blivit stilbildande och såvitt jag kan bedöma är han en både skicklig och uppskattad chef för Riksgälden. Han är väl förtjänt av sitt hedersdoktorat – och det känns inte konstigt att han får det i ekonomi snarare än i statsvetenskap….