Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Maria Wetterstrand går som tåget i förtroendemätningen som publiceras i dagens Aftonbladet: plus 16 procentenheter sedan sist. Det låter i och för sig som ett något större lyft än det här, för politiken har hettat till och flera partiledare får hyggliga lyft, men det är inte tu tal om att MP-språkröret har flyt just nu. Medierna älskar en vinnare och MW har fått vind i seglen av förvandlingen till det opolitiska alternativet: efter Köpenhamnmötet intervjuades hon som om hon företrädde en fristående miljörörelse snarare än ett politiskt parti med ambitioner att komma i regering och utöva makt.

Vi får se hur länge det varar. Jag ser att Johan Ingerö jämför med Leijonborgs förvandling till lejonkungen men den ägde rum strax före valet 2002, inte med nio månader kvar till valdagen. Tre kvarts år är en evighet i politiken och lite kommer det nog att tära på förtroendet för MW när hon gång efter annan ska uppträda ihop med riksdagens minst förtroendeingivande partiledare Lars Ohly och påminna om att de vill styra landet ihop.

Det ska också bli intressant att se hur relationen till Mona Sahlin utvecklas. MS och MW ska nog komma väl överens, men vad kommer S-folket att tycka ifall deras siffror fortsätter att vara svaga eller rentav blir sämre, medan MP och MW går starkt. Kärleken till Miljöpartiet är inte så översvallande i stora delar av den socialdemokratiska rörelsen, och generositeten kan visa sig ha sina gränser även gentemot rödgröna kamrater.