Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

De senaste veckorna har inte varit någon höjdare för regeringen. Cristina Husmark Pehrsson hade ingen chans att stå emot när opposition och medier drog på för fullt i sjukförsäkringsfrågan. När Försäkringskassan i torsdags publicerade en analys av sin egen statistik som visade att det inte är fler cancersjuka som får sin sjukskrivning avbruten efter ett halvår i dag än vad det var före regeringens reform, var det ingen som orkade lyssna. Olle Svenning i dagens Aftonbladet, till exempel, moraliserar på högvarv som om dessa nya fakta inte hade existerat.

Men det är inte säkert att dramats nästa akt blir fortsatt elände för regeringen. Steg för steg börjar intresset öka för vänsterblockets alternativ, och där råder lika delar tomhet och hyckleri. Som Expressen visar i ett välgjort reportage i dag, ”S mörkar sin skuggbudget”, innebär Socialdemokraternas förslag också omfattande ”utförsäkringar” – men informationen om detta har S tagit bort i materialet som lämnats till medierna. Kortsiktigt smart, kanske, men långsiktigt tror jag att den manipulationen kommer att kosta.