Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Jag håller på och lägger sista handen vid mitt bokmanus, varför det varit lite glest med bloggandet på sistone. ”Wir bitten um Ihr Verständnis”, som det brukar stå vid de tyska vägbyggena.

Sedan jag senast lade ut texten har snålblåsten kring regeringen tilltagit. Man läser sida upp och sida ned om de 16 000 personer som ska utförsäkras vid årsskiftet. Men en sak är märklig. I debatt och rapportering tidigare under året var deras antal betydligt större. Enligt den här texten från Riksdag & Departement i somras skulle det till exempel handla om 54 000 personer under helåret 2010. Det talet gick igen i många inlägg från vänster.

I en färsk interpellation från Mona Sahlin till Fredrik Reinfeldt talas dock bara om 16 000 personer. Betyder det att Mattias Lundbäck på socialdepartementet slår huvudet på spiken när han i ett blogginlägg i oktober observerar att Socialdemokraterna inte har satt av några pengar i sin budget för 2010 för att behålla den tidsbegränsade sjukersättningen (förtidspension)?

I så fall innebär S-politiken att 32 000 personer utförsäkras under nästa år, vilket må vara färre än vad regeringens politik leder till – men som förvandlar diskussionen från en fråga om principer och ”människosyn” till en fråga om avvägningar.

Alltså: Kära socialpolitiker (S): Vill ni ta bort den tidsbegränsade förtidspensionen? Om inte, hur ska ni betala för den?