Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I dag säger sig Mona Sahlin vilja bilda regering med Centern och/eller Folkpartiet ifall de rödgröna inte skulle få egen majoritet. Minoritetsregerande måste undvikas. Utlösande faktor är att Sverigedemokraterna nu når en bit över fuyra procent även hos Synovate/DN.

Två tankar med anledning av detta:

1. Det eviga spekulerandet om vad som händer ifall Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen gör att det snart kommer att ses som en självklarhet att de gör det, fast detta på intet sätt är givet. Vänsterblocket håller på att prata in SD i riksdagen! Vill man göra nytta i denna fråga ska man ifrågasätta SD:s skeva verklighetsbild och torftiga förslag, inte beskriva deras framgångar som ett oundvikligt naturfenomen.

2. Vad Sahlin i realiteten säger är att hon håller helt öppet för att dumpa Lars Ohly efter valet, ifall de rödgröna inte får egen majoritet. Hon är väl medveten om att FP och C aldrig kommer att sätta sig i samma regering som Vänsterpartiet. Måhända tror hon att detta ska göra S attraktivare för mittenväljarna – en röst på Sahlin betyder kanske trots allt inte en röst på Lars Ohly – men jag tror att den effekten är minimal. Däremot måste det skapa enormt mycket ont blod inom V. Är de en fullvärdig partner eller inte?

Inte, säger Sahlin i dag. Inte explicit. Men i realiteten.