Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Jag är långt ifrån först på den här bollen, men jag kaninte låta bli.

Björn Elmbrant – han som brukade vara opartisk kommentator i public service, ni vet – tar numera ut svängarna lite tydligare som ledarskribent i Dagens Arena. I dagens utgåva högtidlighåller han 20-årsminnet av Murens fall genom att skriva så här:

Människor kan köpa vad som inte fanns förut, kan läsa en ocensurerad tidning på morgonen och har pass som gör att de kan resa vart de vill. Men hur fria har de blivit, till exempel i Lettland? Den gamla fruktan var att hemliga polisen skulle komma på natten och hämta dem. Den nya fruktan handlar om gigantiska bolån som ska betalas och till synes stabila jobb som kan försvinna. Rädslan för atomkriget har ersatts av oro för översvämningar, skogsbränder och klimatförändringar.


Då: polisen, fängelse och hot om deportation. Nu: överbelånade bostäder och turbulens på arbetsmarknaden. Samma elände, säger Elmbrant. De är lurade i öst.

Det är faktiskt något alldeles enastående omdömeslöst.