Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

De fridemokratiska framgångarna i tyska valet gör avtryck i politiken. CDU/CSU och FDP har kommit överens om ministerposter och politisk inriktning och även om det inte blir väldiga förändringar blir de klart märkbara. Den unge läkare och FDP-ministern Philipp Rösler får i uppgift att reformera sjukvårdspolitiken och man har enats om skattelättnader för medborgare och företag på 24 miljarder euro om året. Det är ganska djärvt mot bakgrund av svårigheterna i de tyska statsfinanserna, men om regeringen sköter sina kort rätt och bygger förtroende kan det göra god nytta för att få fart på tillväxten.

SDP och CDU/CSU låste fast varandra i sin blocköverskridande regering. Alltför lite hände. Nu kan nya vägar prövas.