Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Det var med viss oro jag läste DN i morse om att Fredrik Reinfeldt skulle jämföra sig med Tage Erlander i dagens tal vid Moderaternas arbetsstämma. Men det visade sig inte handla om offentlig expansion och ”det starka samhället” utan om att M har ambitionen att bli en lika statsbärande kraft som socialdemokratin, och det är väl en rimlig vilja hos ett statsministerparti.

Reinfeldt talar om ”Föregångslandet Sverige”, och jag tycker att det i långa stycken är ett riktigt bra tal. Det handlar om frihet som mål och ansvarsfull pragmatism som metod, och det har ett medvetet och lyhört förhållningssätt till den svenska politiska kulturen.

Reinfeldt specificerar fem utgångspunkter för Moderaternas arbete:

1. Man ska vara en kraft för människans okränkbara värde.

2. Man ska fullfölja arbetslinjen.

3. Man ska se till att kvaliteten blir bättre i det skattefinansierade välfärden.

4. Man ska se till att samhället blir uthålligt och klimatneutralt.

5. Man ska ha ett pragmatiskt förhållningssätt.

Det som står där är inte så pjåkigt – allra helst som FR under punkt tre slår ett slag för min favoritkäpphäst ”valuta för skattepengarna”.

Men det är klart att jag gärna skulle ha sett ett starkare stöd för företagsamhet och entreprenörskap: utan nya arbetsgivare lär det inte bli mycket av med arbetslinjen. Och så några (positiva) ord om försvaret….

När det gäller historieskrivningen är Reinfeldt föredömligt tydlig med att välståndet har varit välfärdens förutsättning, och man får ge honom rätt i att Sverige inte har varit så unikt som både S och de borgerliga ibland vill göra gällande (åtminstone inte fram till det långa 70-talet, då Socialdemokraterna satsade på radikalism och systemskifte och ställde till det för åratal framåt). Men det tyder på lite för dåligt självförtroende när han inte kan hitta ett enda vänlig ord om sina borgerliga föregångare: Nog har till exempel PHM och ATP-striderna visat sig framsynta – för att inte tala om reformoffensiven under perioden 1991-94?