Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Enligt Edward Luce/Krishna Guha i dagens Financial Times så publicerar den amerikanska kongressens budgetkontor i dag en ny prognos, som säger att USA:s statsskuld kommer att öka med 9 000 miljarder dollar under 2010-talet. Det är 2 000 miljarder mer än man hittills har utgått ifrån – och ett alldels oerhört stort belopp.

Resultatet beräknas bland annat bli att USA:s statsskuld växer till 82 procent av BNP: nästan dubbla nivån jämfört med i dag.

Mot den bakgrunden lär höstens sjukvårdsdebatt komma att handla betydligt mer om kostnadskontroll och betydligt mindre om offentlig expansion. Och oron växer för framtida inflation.

Det sägs att recessionen går mot sitt slut eller rentav redan är över. Det är skönt att höra. Men det blir inte lika skönt om den snabba krisdämpningen visar sig komma till priset av instabilitet, penningvärdesförsämring och skattehöjningar under åratal framöver….