Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Jag lider med de fyra socialdemokraterna som skriver på DN Debatt i dag. Helene Hellmark Knutsson (Sundbyberg), Ilija Batljan (Nynäshamn), Anders Johansson (Sigtuna) och Niklas Nordström (Nacka) vill ha förnyelse av sitt parti och för fram en rad konstruktiva förslag:

• Skattesänkningar som gör det möjligt för tjänstesektorn att expandera.

• Ett avveckland av arbetsförmedlingen.

• Förändring av Las så att den handlar om rätt omskolning snarare än räknande av tjänsteår.

• En ny egnahemsrörelse för storstaden.

• Kvalitetslotsar i kommunerna som hjälper medborgarna att hantera valfriheten i t ex skolan.

• Fler undervisningstimmar.

• ”Effektivitet och kvalitet” som honnörsord för välfärdens utveckling.

• Satsning på både kollektivtrafik och vägar.

De talar också om att Socialdemokraterna måste vara ett parti som bejakar även utveckling och framgång – och i sin verklighetsbeskrivning väjer de inte för att konstatera att tjänstemannafamiljer i Stockholm kan ha lägre reell köpkraft än arbetarfamiljer på mindre orter. Kostnadsläget skiljer sig radikalt.

Jag önskar verkligen de fyra all lycka inför S-kongressen. Om de får genomslag för sina idéer kommer det visserligen att bli svårare för Alliansen att vinna i de viktiga storstadsområdena, men det priset är värt att betala ifall vi kan få en ny samsyn om en flexiblare, mer bejakande samhällsmodell.

När det gäller Las är de fyra djärvare än Moderaterna. Det förtjänar respekt.

Vad kommer då mitt inledande lidande ifrån? Jo, först och främst därför att de fyra har en väldigt lång resa framför sig. De behöver inte gå längre än till Storasyster i Stockholmsområdet, Carin Jämtin, för att träffa på en politiker som varnar för just den frihetligare linje som de fyra förordar. I Skåne och på många andra håll i Rörelsen får den här sortens förslag kinderna att blossa på alla småpåvar.

Men framför allt: Låt säga att de fyra får fira några triumfer på S-kongressen. Låt säga att de får 10-20 procent av vad de efterlyser. Då återstår likafullt förhandlingarna med Vänsterpartiet och Lars Ohly.

Småpåvarna tvingade Mona Sahlin att ge Lars Ohly nycklarna till den socialdemokratiska förnyelsen. Det var en maktdemonstration som kan utvecklas till ett av Rörelsens största missgrepp genom tiderna.