Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Mona Sahlin gav Alliansen ett par riktiga smashlägen genom sitt sommartal i går.

Dels vill hon gå vidare och öka den statliga detaljstyrningen av föräldraförsäkringen. Familjernas egna beslut ska sättas ur spel. Folk ska göra och tänka som politikerna vill, inte som de själva vill ha det.

Dels lovar hon rätt till heltidsanställning för dem som i dag jobbar deltid. För många småföretagare är detta ett hot av stor betydelse. Hur ska den som driver en butik, där det finns strökunder mitt på dagen och är fullt efter 16 på eftermiddagen, kunna bemanna sin verksamht på ett rimligt sätt utan deltider. Ska McDonald’s tvingas erbjuda alla ungdomar heltid? Hur ska den som driver skidliftar eller minigolfbanor göra? Mona Sahlin må ha landstingets och kommunernas deltidare i åtanke, men vad hon gör är att rikta ett dråpslag mot utsatta småföretagare.

Nu återstår bara att se om Alliansen är pigg och alert nog att slå bollen tillbaka över nät. Vågar man lyssna på sina värderingar och på medborgaropinionen – eller fruktar man medievänstern för mycket? Svaret ger en bra indikation på hur valrörelsen kan gå.