Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I går eftermiddag satt jag i en seminariepanel tillsammans med Mats Odell och Marie Söderqvist här i Visby. Mötet arrangerades av 4F, ett löst sammansatt nätverk av kristdemokratiska förnyare som drogs i gång nu i våras. (4F står för Frihet, Familj, Flit, Företagsamhet.) Det hela blev mycket välbesökt. Arrangörerna hade räknat med cirka 40 personer, det kom fler än hundra, däribland huvuddelen av det kristdemokratiska ledargarnityret.

I samband med seminariet släpptes boken Frihet, Familj, Flit, Företagsamhet med texter från fristående författare. En av dessa är undertecknad som har skrivit en liten essä på F-temat Frihet, som påminner om att det finns stora politiska frihetsuppgifter kvar i vårt land. Sverige är förstås mycket friare nu än då – socialismen är inte på dagordningen, vi kan konsumera mycket friare, informera oss mycket friare och det finns en helt annan öppenhet inför olika livsstilsval – men när det gäller den politiska filosofins klassiska fråga – indiven och staten – återstår mycket att göra. Tänk på rättssäkerheten, integriteten, rätten till den egna inkomsten, rätten för företagare att inte utsättas för illojal konkurrens. Man behöver inte gå längre än till hemsida hos det förträffliga Centrum för rättvisa för att bli varse att individer alldeles för ofta råkar illa ut i konflikten med staten.

Seminariet handlade dock mindre om boken och mer om KD:s framtid. Mitt förslag är att partiet bör satsa på värderingsburen argumentation i politikens huvudfrågor om företagande, socialförsäkringar och tillväxt. Där finns mycket att hämta och uträtta för en borgerlig politiker som inte låter som en byråkrat. Marie Söderqvist lyfte klokt fram rättstrygghetsfrågorna.

Det där med värderingsburen hållning är inte precis nytt. Sanna Rayman konstaterar helt riktigt i dagens SvD att det är vad många av oss borgerliga opinionsbildare brukar rekommendera KD. Skillnaden den här gången blev dock att Hägglund gav mig svar på tal bara några timmar senare genom att hålla ett anförande med tydlig och orädd idéprofil.

Nu är den stora frågan. Orkar han hålla kursen? I så fall kan det här bli riktigt intressant.

Missa för övrigt inte Sannas och Katrine Kielo Korseld med Göran Hägglund. Kommer upp på SvD.se i eftermiddag.