Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

En av Almedalsveckans hetaste frågor är fildelningen. Tankesmedjan Fores seminarium har fått flytta från en sal på högskolan till kongresscentrets stora aula, där jag sitter just nu. En bred panel med mer eller mindre piratiskt och antipiratiskt lagda debattörer håller låda.

Temat är ”Fred efter Pirate Bay”. Fan tro’t.

Googles chef för government affairs, Nicklas Lundblad, talar för reformer av upphovsrätten. Korta skyddstiderna. Öka utrymmet för det som kallas ”fair use”.

Dilsa Demirbag-Steen påpekar att Sverige är bundet av internationella konventioner och rättsakter inom EU. Sverige har inte juridisk möjlighet att förvandla sig till ett piratparadis. Just nu konstaterar hon att man inte ska tro att piratkopiering följer logiskt av den nya tekniken; det handlar om värderingar. Är det OK att piratkopiera eller inte? I till exempel Japan är svaret ”inte”.