Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Jag tycker inte att Urban Bäckström är konstruktiv, säger Sven Otto Littorin till TT efter att Svenskt Näringslivschefen har kritiserat Las.

Arbetsmarknadsministern fortsätter: Jag har nu i ett halvår rest runt i alla län och träffat företag, varslade och arbetsförmedlingar. På inte ett enda ställe har åsikten framförts att det är för svårt att säga upp ungdomar, det är inte det stora samhällsproblemet.”

Ursäkta, men vem är det som inte är konstruktiv utan försöker att dribbla bort frågan? Det finns väl inte en vettig människa som hävdar att problemet med Las är att det är svårt att säga upp ungdomar.

Problemet är två andra saker:

Att Las krånglar till företagarnas vardag och gör arbetsgivare allmänt mindre benägna till nya fastanställningar. Det drabbar främst de unga eftersom de ofta har lösare anknytning till arbetsmarknaden.

Att turordningsreglerna i Las gör att det blir ungdomar som får sluta först när företagen måste skära ner. På många arbetsplatser runt om i landet stiger nu medelåldern kraftigt när de unga, sist anställda sägs upp.

Tycker Littorin att detta är ett pris man får betala för att LO-förbunden ska få ha makten över turordningslistorna kvar. I så fall bör han säga det rent ut.