Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Anlände till Visby i morse. Remarkabel upplevelse. Man kan inte gå en meter utan att bli uppvaktad av folk som tycker att man ska intressera sig för kärnbränslelagring eller lärarlöner eller att folk ska supa mindre. Vad var det nu David Batra sade: ”En Hultsfredsfestival för elevrådsordförande.”

Fast käket är bättre och oväsendet mindre.

Sitter nu på seminarium hos Svenskt Näringsliv och lyssnar på Harvardprofessorn Kenneth Rogoff, som talar om vad som ska hända efter finanskrisen.

Han är ingen vettlös optimist, om man så säger.

Ekonomin kommer att återhämta sig men knappat till den utvecklingslinje som rådde tidigare under 2000-talet. Kinas tillväxt kan inte fortsätta att vara så hög, amerikanska huspriser kan inte skena i samma tempo, amerikanska hushåll kan inte låna så mycket och spara så lite.

Statsskulden ökar nu mycket snabbt i många länder, räntorna ska betalas och det antyder att skatterna kommer att behöva höjas en hel del. Det ger ingen vitamininjektion till tillväxten. Dessutom finns det risk för att enskilda länder ställer in betalningarna, det brukar alltid hända i stora kriser.

Tillväxten kommer tillbaka, men den blir beskedligare. Långräntorna ”kan börja öka snabbt”.