Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I dagens nummer av den socialdemokratiska tidningen Efter arbetet (19/2009) intervjuar Johan Ehrenberg den rödgröna kvartetten Sahlin, Eriksson/Wetterstrand och Ohly.

Det är mycket märklig läsning.

Lars Ohly håller i taktpinnen. Mona Sahlin är passiv och hennes socialdemokratiska parti devalverat till en jämbördig part med de bägge andra. Det är helt otänkbart att en tidigare S-ledare skulle ha funnit sig i att drivas framåt av V-ledaren på det här sättet.

Eriksson/Wetterstrand blir entusiastiska ibland, till exempel när det kommer gå tal att man ska använda AP-fonderna för att driva fram miljöinvesteringar, men allt som oftas får de kalla fötter: när Lars Ohly och Johan Ehrenberg går loss om statligt ägande och statlig expansion och Mona Sahlin bara lealöst hänger med.

Ingenting handlar om ökad frihet för enskilda människor. Allting handlar om att staten ska bli större och få mer att göra.

Och Mona Sahlin berättar om sina politiska drivkrafter: ”Allt har blivit om pengar och jag vill bara tillbaks till att de flesta av oss oavsett vad vi tjänar i dag har drivits av miljö eller klasshat som ligger kvar väldigt djupt.”

Ett långt samtal ligger till grund för artikeln i papperstidningen. På Efter arbetets webbplats finns sedan några dagar en text som är längre än den i tidningen men som inte riktigt täcker allt material som tidningstexten gör. Uppenbarligen kommer ett andra avsnitt att läggas upp på sajten inom kort.