Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Det ljuder en varningssignal genom Aftonbladets sidor i dag. Enligt en färsk opinionsmätning från Cint/United Minds tappar Alliansen (Moderaterna) fyra procentenheter, men de rödgröna går bara fram mindre än hälften än så. Resten? Piratpartiet. Pp noterar 3,9 procent och flödet utgörs av yngre, borgerliga män.

Även i den senaste Sifomätningen var Piratpartiet uppe och sniffade någonstans kring tre procent.

Ett kvardröjande EU-valsfenomen? Kanske till dels. Å andra sidan finns ingen Paulseneffekt kvar i siffrorna från Cint/UM.

En sak är säker. Det vore tjänstefel av de borgerliga partiledningarna att inte reflektera över vad som händer och sätta in motågärder. PP behöver inte få mer än fyra procent och komma in i riksdagen för att knäcka en borgerlig regering, det kan räcka med mycket mindre än så. Allt tyder på att det blir jämnt nästa höst.

Dels handlar det om granskning och ifrågasättande av de dåliga bitarna – gratiskulturen – hos PP. Dels handlar det om att lyssna och lära av det som är bra – engagemanget för frihet och integritet.

I politiken besegrar man en vision med en större vision.

Under de senaste tio dagarna har jag fått massor av mejl och kommentarer från borgerliga väljare, som är besvikna på regeringens svala intresse för frihetsfrågor. Herren allenast vet hur stor andel av valmanskåren det handlar om, men Alliansen har inte råd att ta någon avtappning med jämnmod.