Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Den 1 juli – 13 september pågår utställningen Figurationer på Edsvik konsthall i Sollentuna norr om Stockholm. Det handlar om den första stora översiktsutställningen i Sverige över modernt – norskt – figurativt måleri.

I Sverige betraktas figurativt måleri som en hopplös återvändsgränd. Ja, inte av publiken, men av konstvärldens etablissemang. Här finns inte ens en ordentlig utbildning på högskolenivå. I Norge, däremot, har man vårdat traditionen och nystartade under betydande debattumult en kvalificerad utbildning för snart 20 år sedan.

Föga förvånande verkar den svenske målaren Christopher Rådlund, som är en av utställningen curatorer, i Oslo sedan lång tid. Hans curatorskollega heter Johan Lundberg och är redaktör för tidskriften Axess. Tillsammans har de tagit fram boken Figurationer (Atlantis), som presenteras samtidigt som utställningen invigs.

Det här bör kunna bli en av sommarens intressantaste konsthändelser. Dels därför att utställningen lockar med spännande måleri, dels därför att figurativ konst har fått en sällsam konstpolitisk laddning.