Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Karikatyrstriden gjorde mig värdekonservativ, skriver Naser Khader för den borgerliga norska tidskriften Minerva.

Khader började sin politiska karriär i det kulturradikala partiet Radikale venstre, var sedan med och bildade mittenpartiet Ny alliance, ombildade det sedan till Liberal alliance och är numera medlem av Konservative folkeparti.

Liberalerna var för svajiga i kariatyrstriden, skriver Khader. De var inte tillräckligt tydliga med att de demokratiska värdena har företrädesrätt framför andra värderingar: Jeg fant den gang ut at jeg er verdikonservativ. Man må trekke en grense ett sted. Det er faktisk også derfor jeg ikke er liberalist – fordi for liberalister finnes det ikke grensen i det hele tatt. De tror markedet kan løse alt. Derfor er de også så svake i verdikampen.

Det är en intressant passning. Samtidigt kan man fråga sig om Konservative har varit så värst mycket bättre än Venstre i fråga om yttrandefriheten – och i vilket parti Khader kommer att höra hemma i höst.