Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Varning för moralpanik, skriver riksdagsmannen Göran Pettersson (M) apropå debatten om statens ägarpolitik och bonusar i företagen. Jag tycker att GP är en av de intressantaste Alliansledamöterna att följa: Han är inte bara aktiv och kreativ utan har integritet och tänker självständigt. Nu är han bekymrad över upphetsningen inom Alliansen och viljan att plocka enkla poäng. Han menar att det är en sak att staten justerar de interna reglerna i egna bolag och fonder – men en helt annan sak att ge AP-fonderna i uppdrag att ge sig ut på korståg mot rörliga ersättningar i näringslivet.

I en ny bloggpost fortsätter han diskussionen. Göran Pettersson är inte glad över missionsbeslutet som regeringen fattade i måndags och som jag kommenterar i dagens söndagskrönika.

Han skriver: Jag har svårt att se att någon av regeringsmedlemmarna idag inte skulle vilja ha beslutet “otaget”. Men nu är det tyvärr inte så enkelt att skadan går att göra ogjord. Regeringen har på sätt och vis tagit ett ickereversibelt beslut och skapat en ny praxis. Därför förvånar det inte att Lars Ohly gör vågen.

Principgenombrott är svårt att ta tillbaka, menar han. Men det kan gå att hitta något gott även i detta onda. Nu får regeringen ännu starkare skäl att genomlysa sin politik ordentligt, få en mer allsidig diskussion och undvika att man fattar ogenomtänkta beslut.

Gott så. Men jag tycker också att regeringen ska bita huvudet av skam och upphäva beslutet från i måndags. Dels är det dåligt i sak, dels står det förmodligen i strid med AP-fondslagen vilket försätter AP-fondernas styrelseledamöter i en väldigt kinkig situation. Ett upphävande stoppar inte vänstern från att säga ”ni gjorde det ju själva”, men det ger lite mindre kraft åt sådant häcklande – och det befriar AP-fondernas företrädare från uppgiften att göra sig till åtlöje på bolagsstämmorna.