Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Att hitta på en förstamajparoll till LO var en av uppgifterna för oss i panelen i dagens Godmorgon Världen. Mitt bidrag var inte precis av reklambyråslaget, men jag tycker det har sina poänger:

”Framtiden börjar i Helsingör!”

Eh?

Jo, i Danmark har LO klippt banden med Socialdemokraterna och bestämt sig för att agera fritt gentemot alla partier. Man har förstås starka åsiktsmässiga band kvar med S, men man står organisatoriskt fri. Och det är förstås det enda rimliga i ett läge där LO-medlemmarna har börjat rösta på alla möjliga partier.

I Sverige fick Socialdemokraterna 52 procent av LO-rösterna i det senaste riksdagsvalet. För 20-30 år sedan låg det upp emot 80 procent. Hur rimligt är det att halva medlemskåren ska finansiera den andra halvans valrörelser?

Och hur smart är det? Det är en sak med LO-SAP-pakt när Socialdemokraterna nästan alltid sitter i regeringen. Men om vi får ett Sverige där det är normalt att maktinnehavet växlar är det inte alls samma styrka. Varje gång LO-basen kommer med utspel och förslag ser statsråden framför sig en person som också är medlem av socialdemokratins verkställande utskott, den politiska oppositionens mäktigaste organ. LO blir definitionsmässigt en motståndare till regeringen, vilken fråga man än diskuterar. Hur hållbart är det?

Läs av danskarna. Framtiden börjar i Helsingör. Eller i Köpenhamn, om man så vill!