Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Först i dag nådde jag fram till lördagens Financial Times. Intervjun med Tysklands förbundskansler Angela Merkel är utmärkt läsning:

Ett citat:

Vi måste se till krisens orsaker. Den ägde rum därför att vi levde över våra tillgångar. Efter Asienkrisen och efter 11 september har staterna uppmuntrat risktagande för att få fart på tillväxten. Vi får inte upprepa det misstaget. Vi måste bygga tillväxten på säkrare grund.

Och ett till:

Krisen inträffade inte därför att vi spenderade för lite utan därför att vi spenderade för mycket för att skapa tillväxt som inte var uthållig. Det handlar inte bara om att banker tog för stora risker. Staterna uppmuntrade dem till det genom att försumma att få på plats de nödvändiga regelverken och, till exempel i USA, genom att öka penningmängden för mycket.