Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

AMF Pension förvaltar ungefär 250 miljarder kronor. Alecta förvaltar ungefär 400 miljarder. Bägge kontrolleras av fack och arbetsgivare gemensamt.

Varför ska organisationer sitta på en påse med 650 miljarder kronor, som investeras i räntebärande papper och aktier? Varför ska LO, TCO/Sacoförbund och Svenskt Näringsliv styra bolag som är storägare i det svenska näringslivet?

Det borde finnas en enastående möjlighet att genom avreglering av det i dag kollektivavtalade tvångssparandet till pensioner öka det personliga ägandet i Sverige och ge löntagarna mer direkt kontroll över sitt sparkapital. Vem blir först med att rita upp en möjlig reformstrategi, som leder från korporativ kapitalism till ökad folkkapitalism?