Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Socialdemokraterna presenterar sin krispolitik på dagens DN Debatt. Det mesta är känt sedan tidigare. Men man har blivit tydligare om att det är skattehöjningar och klasskamp som gäller.

Förmögenhetsskatten ska återinföras. Det är faktiskt svårt att tänka sig något enskilt förslag som kan göra större skada just nu. I stället för att välkomna flera hundra miljarder kronor tillbaka till Sverige där de kan investeras och bidra till jobb och utveckling, sänder Sahlin och Östros en stark signal om att de gör klokast i att hålla sig borta.

Skattereformen ska urgröpas ytterligare och straffbeskattningen på höga inkomster skärpas. Sverige har redan världens högsta skatt på höga arbetsinkomster och nu ska det bli ännu värre. Det är dåligt i sak – och det sänder otroligt trista signaler om att man inte har något intresse av framgångsrikt företagande. Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och de nya moderaterna får ta på sig en god del av skulden för denna reaktionära S-politik; utan deras värnskattevänliga retorik hade det inte skapats politiskt utrymme att lägga detta förslag.

Och allvarligt talat, det är med socialdemokrater och skattehöjningar som med pilsnerdrickare och jordnötter. Tar man en, blir det flera.

Förbered er på skattechock om de rödgröna vinner 2010.