Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Alltför ofta tar man sig för pannan när man läser om utspel på EU-nivå. Men det är förstås också på sin plats att påminna om vilket stort värde det europeiska samarbetet ändå har. Tänk bara på vad finanskrisen och lågkonjunkturen skulle ha fått för konsekvenser om de europeiska länderna inte hade varit sammanvävda i ett nät av täta kontakter: Vi hade fått se en lavin av konkurrerande devalveringar, inomeuropeisk protektionism och allmänt höjd konfliktnivå.

Nu gnisslar det en del, men det är långt, långt till vad vi hade kunnat få uppleva.

Dessutom kommer de europeiska ledarna överens om en del kloka saker. Vid toppmötet i Bryssel har man till exempel enats om att inte gå på med nya stora utgiftsprojekt innan man har en god bild av följderna av det som redan uträttats. Regeringscheferna varnar för okontrollerat spenderande, som kan ha föga stimulanseffekt i ekonomin men däremot ökar risken för inflation, framtida skattehöjningar och ökad osäkerhet bland EU:s medborgare.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt påpekade Fredrik Reinfeldt i går kväll att de väldiga amerikanska underskotten riskerar att dränera övrig världen, och u-världen allra helst, på krediter.

Fokus måste i stället ligga på att få det finansiella systemet att fungera.

Om nu bara Barack Obama kunde vara lika klok som Merkel och Reinfeldt….