Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Jag vet att jag inte är etta på bollen, så här flera dagar efter att den kungliga förlovningen tillkännagavs. Men ändå. DN:s ledarkommentar är bara för kul för att lämna okommenterad.

En gång i tiden använde Herbert Tingsten spalterna i DN för skoningslös kulturradikal kritik av irrationalitet och traditioner som monarki (och födelsedagsfirande). Att riva för att få ljus och luft var plikten framför allt.

2009 vill DN fortfarande att Sverige ska avskaffa monarkin – men nu är skälet att det är så synd om kronprinsessan. Förr i tiden var tidningen emot att folk skulle födas med guldsked i munnen, nu oroar man sig över att den kan ge skavsår i mungipan.

Jag tycker ju förstås att även Tingsten hade fel om vår demokratiska monarki, men hans principrytteri var det i alla fall lite krut i. Hade han varit vid liv hade han kunnat sätta sig vid tangentbordet och författa en artikel om sin gamla tidning: Från idé till snällism….