Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Förre senatorn Phil Gramm skriver mycket läsvärt om finanskrisen i Wall Street Journal. Inte minst om vad den hårda politiseringen av bostadslånandet har fått för konsekvenser. När krisen började hade de bägge välkända låneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac tre politiska mål de var skyldiga att uppfylla:

• 56 procent av lånen skulle gå till individer med inkomster under genomsnittet;
• 27 procent av lånen skulle gå till familjer med inkomster under 60 procent av genomsnittet i trakten där de bor;
• 35 procent skulle gå till låntagare i särskilda, ”underrepresenterade” områden.

The rest is history….

Phil Gramm sammanfattar torrt: ”Om den här krisen inte bevisar någonting annat, så bevisar den i alla fall att man inte kan hjälpa människor genom att låna dem pengar som de inte kan betala tillbaka.”