Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Saab debatteras i upphetsade ordalag. Företrädare för Trollhättans kommun, fackföreningarna, Socialdemokraterna och det västsvenska näringslivet riktar hård kritik mot regeringen för att man inte ställer upp med statliga pengar. Det är förstås inte konstigt att känslorna svallar när arbetslöshet hotar, när en stads identitet står på spel och när en del av det svenska kulturarvet kan stå inför sin händanfärd. Samtidigt kan det behövas lite perspektiv.

Som den här passagen från Arbetsförmedlingens framtidsrapport, som presenterades i går: Arbetsförmedlingen bedömer att en miljon rekryteringar kommer att genomföras under både 2009 och 2010.

En miljon rekryteringar om året…. De 4 000 jobben som hotas på Saab måste ses också i det perspektivet.

Liksom i det här perspektivet: Professor Magnus Henrekson konstaterar att ”cirka 15 procent av alla jobb försvinner varje år (och ungefär lika många skapas). Det betyder att ett jobb i genomsnitt finns i cirka sju år! Med andra ord försvinner uppemot en halv miljon jobb i den privata sektorn varje år samtidigt som ungefär lika många nya jobb skapas.”

Det riktigt viktiga för framtiden är inte vilka jobb som räddas utan vilka jobb som skapas. Förmår svensk ekonomi att locka investeringar? Tar den vara på människors kunskap? Ger den folk möjligheter att starta och utveckla företag? Ger den folk chans att få belöningar i förhållande till riskerna man tar och engagemanget man lägger ner? Med Saab i stöpsleven finns inte mycket ork att tänka på de här stora och långsiktiga frågorna. Men det är likafullt de som är det riktigt viktiga.