Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

På tre månader har glappet mellan blocken halverats, enligt den opinionsmätning som Synovate/DN publicerar i dag. Trenden är praktiskt taget identisk med den som kom till uttryck i decemberundersökningen från Sifo.

Krisen har injicerat en väldig massa allvar i politiken, och det gagnar uppenbarligen regeringen. Paret Reinfeldt/Borg känns tryggt i jämförelse med duon Sahlin/Ohly. Men det vore naivt att tro att trenden med självklarhet fortsätter. Nästa år börjar arbetslösheten att stiga och det kommer att vara ett väldigt öppet läge. Sverigedemokraterna är jokrar i leken, och i Rosengård driver extremvänstern redan valrörelse åt dem för allt vad man är värd.

Opinionsutvecklingen under hösten visar att Alliansen har en realistisk chans att bli omvald, men den kommer att utsättas för tuffa prov i alla mötena med krisens vardag under 2009 och 2010.

En mycket intressant uppgift i dagens Synovatemätning är att andelen osäkra är uppe i 20 procent. En femtedel av väljarna tycker sig inte kunna ta ställning. Som sagt: det är ett väldigt öppet läge.