Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Vi i SvD har under lång tid hävdat att det vore väldigt bra med en vänförening till Alliansen: ett ställe där borgerliga människor som inte vill låsa sig vid ett av de fyra allianspartierna (men också partifolk) kan träffas, ha trevligt och bedriva borgerlig idédebatt och opinionsbildning.

Den partipolitiska borgerligheten ensam är för tunn. Den behöver fler rottrådar ut i det civila samhället.

Sedan i förmiddags finns en sådan vänförening.. Den heter Alliansens vänner och nås så här i början framför allt via sin hemsida. Kl 11.15 i dag var det pressfika i Kulturhuset i Stockholm, där företagarna Fredrik Erfelt och Katja Lepola presenterade sitt initiativ.

Fredrik Erfelt berättade att han ”gick formligen i spinn” när Alliansen bildades 2004. Äntligen hade han fått en politisk hemvist. Och efter 200 timmars jobb nu i höst har han kvitterat de borgerliga partiernas initiativ med att dra i gång ett nätverk till deras stöd.

Jag är övertygad om att han inte är ensam. Det är kanonviktigt att det finns goda möjligheter att vara borgerlig sympatisör i bredare bemärkelse än den partipolitiska.

Det ska bli mycket intressant att se hur konstruktivt han och hans kamrater blir bemötta av partiorganisationerna. Lite av ett lackmustest på hur högt de har nått på Obamaskalan. Förmår de ta emot hjälp när de erbjuds den?

Ännu (12:27) finns ingen länk till vännerna från Alliansens officiella webbplats. Mejla mig när/om det blir ändring på det!