Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Dagens mätning från Sifo/SvD pekar i samma riktning som gårdagens mätning från Synovate/DN: moderaterna går framåt, vänsterblockets ledning krymper. Nu är avståndet mellan blocken exakt lika stort i bägge mätningarna: 12,7 procentenheter. Bägge redovisar också exakt samma tal för socialdemokraterna: 42,5 procent.

Mona Sahlin ägnade veckan före Superveckan åt att spendera politiskt kapital som den bästa Wall Street-bankir har satt sprätt på vanliga pengar. Nu får många av hennes interna kritiker, som hittills legat rätt lågt, vatten på sin kvarn. Och redan innan krisen tog fart var förtroendet klart högre för Fredrik Reinfeldt än för s-ledaren.

Oktobersiffrorna från Sifo ser ut så här:

m 24,6 +3,4
c 6,7 +0,7
fp 6,2 -1,3
kd 4,1 -0,8

borg 41,6 +2,0

s 42,5 oför
v 5,4 -0,2
mp 6,4 oför

rögrö 54,3 -0,2

Så småningom kan de borgerliga få ett internt problem ifall det bara blir moderaterna som går fram, och det finns väl viss risk för det med tanke på att stats- och finansministrarna blir naturliga huvudpersoner när det är ekonomiskt oroligt. Det kräver aktiva motåtgärder, till exempel genom aktiviteter i Alliansens gemensamma hägn.