Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Både katter och riksdagsledamöter har nio liv och stor talang för att landa på alla fyra när de varit ute på irrfärder, men likheterna slutar inte med det. De har även viktproblemen gemensamt.

Enligt ett färskt telegram från TT är en tredjedel av landets katter överviktiga, och i morse rapporterade Ekot att den genomsnittliga riksdagsledamoten går upp ett kilo om året. Vi får alltså ett och ett halv ton mer riksdag per mandatperiod, vilket jag inte kan minnas att någon gått till val på.

Drygt 20-åriga riksdagskarriärer som Carl Bildts kommer snart att bära varningstext från Socialstyrelsen, även om Bildt personligen har kommit lindrigt undan. (Lite osolidariskt kan man tycka, för det innebär väl att någon stackars backbencher har fått äta för två och lagt på sig dubbel ranson i alla år.)

Överviktiga katter drabbas enligt TT av ”torr hud och matt päls” och det har man ju sett en hel del av även i kammaren. När man sedan har hört riksdagens friskvårdare Yngve Borgström berätta om flåsande folkvalda i trapporna inser man att det måste tas i med hårdhandskarna och att stegräknare bara är början. För de tvåbenta kamraterna är inte dygdigare än sina fyrbenta vänner: Det blir wienerbröd, när riksdagsmannen själv får välja.