Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

En av förklaringarna till finanskrisen hittar man i tabellenm invid denna artikel. (Om någon kan hitta motsvarande diagram på Feds webbplats, mejla gärna länken till mig.)

Mellan 2004 och 2007 steg den amerikanska styrräntan från 1 procent till 5,25 procent, dvs med 425 procent. Bolånen ökar förstås inte riktigt lika mycket, men räntekostnaderna steg mycket snabbt på kort tid.

Om då många människor har fått låna pengar till hus de egentligen inte har råd med, då blir det problem. Den lite mer kvalificerade debatten om USA:s finanskris kommer snart att börja handla om lågräntepolitikens, kärlekens till billiga pengar, fördödande effekter på långsiktig utveckling.

Och förhopningsvis blir det lite energi över till att ställa frågor till de politiker, främst inom demokraterna, som drev fram lagstiftning som tvingar bankerna att ge huslån även till tveksamma kreditrisker.